Over mij

Pim van Raalte fotografie

Dag! Ik ben Pim van Raalte. Als fotograaf leg ik de wereld vast op mijn manier, met mijn ervaringen en mijn kijk op de dingen als uitgangspunt. Daarom stel ik mij graag aan u voor.

Licht schrijven

De weg naar de fotografie was geen gemakkelijke. Na jaren lang mentaal en lichamelijk ziek te zijn geweest heb ik mijn ziekte en mijn kwetsbaarheid aanvaard en nu heb ik dan eindelijk het geluk in mezelf teruggevonden. Ik ontdekte mijn werkelijke passie: fotografie.

Ik zie passie als iets wat je met hart en bezieling doet, iets waar je zo van houdt dat je, als je er mee bezig bent, het gevoel van tijd vergeet en opgaat in het moment… Deze sterke verbondenheid heb ik met fotografie. Fotografie is meer dan zien of kijken. Het is “licht schrijven”, licht vastleggen. Dat is ook wat de Griekse woorden φωτὸς (fotòs) en γράφειν (gràfein) samen betekenen: van het licht schrijven, kerven met licht – leven met licht.

Het licht vastleggen is voor mijn een manier om iets over te brengen aan mijzelf en mijn medemens, iets unieks, zoals ik het zie. Ik denk dat iedereen een talent in zich heeft wat hij of zij kan vinden en ontwikkelen. Misschien is het aan ieder van ons om dit te ontdekken. Met je talenten bezig zijn, en je daarmee verbonden voelen, vormt voor mij een groot deel van je geluk en je werkelijke zijn als mens/ziel in het Zijn.

Fotografie ontdekken

Negen jaar geleden besloot ik mijn eerste spiegelreflex-camera te kopen. Veel oefenen, adviseerde een fotograaf mij. Dat heb ik gedaan. Ik heb geen opleiding voor fotografie gedaan, dus geen fotovakschool of iets dergelijks. Alles heb ik mijzelf aangeleerd, autodidact zoals ze dat noemen. (behalve productfotografie)  Ik leg het licht vast op mijn eigen manier, zelf. Zo beschrijf ik ook wie ik ben. (nu anno 2022 heb ik besloten om fotografie cursussen te gaan volgen om mijn kennis verder te gaan verbreden)

Van de natuur naar internet

Ik fotografeer hoofdzakelijk in Noord-Holland, mijn thuisbasis. De stad Alkmaar weet me vaak te inspireren, maar graag ga ik ook op pad in de omgeving: Heiloo, Egmond, Bergen, Schoorl, Groet, en verder. Na negen jaar met veel enthousiasme veel beeld te hebben geschoten en diverse prijzen te hebben gewonnen heeft zelfs Post.nl mijn werk als postzegels uitgegeven en een boek samen met drie andere fotografen. Ik besloot vervolgens mijn foto’s op een eigen website te gaan plaatsen, met hier het resultaat…

Ik doe mijn fotografie hobby met veel plezier, het geeft mij zeer veel voldoening. Wanneer de omstandigheden juist zijn ga ik gewapend met mijn camera, op zoek naar het licht… Het mooie ervan vind ik dat je nooit weet wat je vastlegt, niet waar het begint, niet waar het eindigt – het blijft altijd een verrassing.”